Værd at vide som nabo til VE

Vi ved, at forandringer i ens lokalområde kan give anledning til spørgsmål. Her på siden kan du derfor læse mere om, hvordan en typisk udviklingsproces for et VE-anlæg ser ud, de lovbestemte kompensationsordninger samt nyttige links.

Har du spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte os.

Typisk udviklingsproces for et VE-anlæg


Processen for planlægning og udvikling af et vedvarende energianlæg er skitseret her som en typisk og overordnet proceslinje. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan opstå afvigelser fra denne proces, da den kan påvirkes af lokale forhold, myndighedskrav og andre faktorer. Derfor kan den konkrete proces variere fra projekt til projekt.



Lovbestemte kompensationsordninger


Energistyrelsen administrerer fire ordninger i lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven), som har til hensigt at fremme lokalbefolkningens accept af og engagement i udbygningen med vindmøller og solceller. Læs om disse ordninger i det følgende.

Grøn Pulje


Opstilleren af VE-anlæg er pålagt at indbetale et beløb pr. opstillet megawatt (MW) til Grøn Pulje i den kommune, hvor VE-anlægget opstilles. Disse beløb svarer til:

  • 313.000 kr. pr. MW ved landvindmøller
  • 125.000 kr. pr. MW ved solcelleanlæg

Betalingen af midlerne skal ske direkte fra opstiller til kommunen som en engangsbetaling efter nettilslutning eller løbende over en årrække.

Kommunen har ansvaret for at administrere midlerne i Grøn Pulje, som kan anvendes til forskellige kommunale tiltag. Det er dog hensigten, at midlerne fortrinsvist skal støtte projekter ansøgt af beboere i nærheden af VE-anlægget samt grønne tiltag
i kommunen.

Hvis anlægget ligger tæt på en kommunegrænse, kan beboere af husstande beliggende inden for 4-6 gange vindmøllens totalhøjde og/eller 0-200 meter fra et solcelleanlæg i den tilstødende kommune også søge om midler fra Grøn Pulje. Det er dog op til den enkelte kommune at træffe beslutninger om deling på tværs af kommuneskel.

Midlerne i Grøn Pulje skal anvendes inden for en frist på 5 år. Herefter skal eventuelle ubrugte midler indbetales til statskassen.

Læs mere om Grøn Pulje på Energistyrelsens hjemmeside.

VE-bonusordning


VE-bonusordningen giver beboere af husstande i nærheden af VE-anlæg mulighed for at modtage en årlig skattefri udbetaling. Denne udbetaling er du berettiget til, hvis din husstand er beliggende inden for en afstand svarende til 4-8 gange vindmøllens totalhøjde og/eller inden for 0-200 meter fra et solcelleanlæg.

Størrelsen af VE-bonussen afhænger af anlæggets elproduktion, som blandt andet afhænger af vindforhold (for vindmøller) eller solforhold (for solcelleanlæg) samt markedsprisen for den producerede elektricitet.

Denne VE-bonus er man, som nær husstand, berettiget til i hele VE-anlæggets levetid og fra første produceret kilowatt-time (kWh).

VE-bonus udbetales skattefrit én gang årligt pr. husstand (bagudrettet med frist den 1. maj) og beregnesaf anlæggets produktion pr. VE-teknologi. Det vil sige, at hvis der er tale om et hybridanlæg, bestående af eksempelvis vindmøller og solceller, kan husstande, beliggende i ovenstående afstand, være berettiget til et VE-bonusbeløb fra begge teknologier.

Læs mere om VE-bonusordningen på Energistyrelsens hjemmeside.

Værditabsordning


Værditabsordningen giver ejere af beboelsesejendomme i nærheden af kommende VE-anlæg mulighed for at anmelde krav om værditab. Hvis man får tilkendt erstatning for værditabet, er det opstilleren af anlægget, der står for at betale erstatningen.

Der er ingen geografisk grænse for, hvor tæt beboelsesejendommen skal være på anlægget for, at man er berettiget til erstatning. I princippet kan alle ejere af beboelsesejendomme søge erstatning, men for at få den tilkendt, skal værditabet overstige 1 % af beboelsesejendommens værdi.

Ejere af beboelsesejendomme, som ligger helt eller delvist inden for en afstand af 4-6 gange vindmøllens totalhøjde og/eller 0-200 meter fra et solcelleanlæg, kan anmelde kravet gratis. I modsat fald skal ejeren sammen med anmeldelsen indbetale et gebyr på 4.000 kr., hvilket opkræves af Energistyrelsen. Hvis værditabet bliver tilkendt (dvs. et værditab på mere end 1 %) tilbagebetales gebyret på de 4.000 kr.

Læs mere om Værditabsordningen på Energistyrelsens hjemmeside.

Salgsoptionsordning


Salgsoptionsordningen giver ejere af beboelsesejendomme i nærheden af kommende VE-anlæg mulighed for at sælge deres ejendom til opstilleren.

Ejere af beboelsesejendomme, som ligger helt eller delvist inden for en afstand af 4-6 gange vindmøllens totalhøjde og/eller 0-200 meter fra et solcelleanlæg, har mulighed for at anmelde krav om salgsoption. For at få kravet om salgsoption tilkendt, skal værditabet overstige 1 % af beboelsesejendommens værdi.

Læs mere om Salgsoptionsordningen på Energistyrelsens hjemmeside.


Vil du vide mere? Udforsk de følgende links og få indsigt i alt fra vores arbejdsmetoder til betydningen af vindmøller og solceller for Danmarks grønne omstilling. Læs også om, hvad et VE-anlæg kan betyde for dig – og meget mere.



Kontakt os gerne!

Vi vil gerne tale med dig.

Har du behov for at tale med vores projektudviklere eller planlæggere, så kontakt os gerne, og vi vil forsøge at besvare dine spørgsmål.

+45 8622 6200

Mød medarbejderne her

 

Se også her:


OP